Dette er muligen det eldste bildet som er tatt på Stålverket. En hel del tyskere med hjelp av gode Jørpelendinger var i sving med anlegg- og monteringsarbeid.
Det er lett å skille tyskerne fra nordmennene - tyskere har Schnurrbart (Kaiser Wilhelm-bart) mens nordmennen har en noe trist hengebart.
Arbeidstiden den gang var fra 6 til 18:00 med 1 1/2 times middag, og Selma Langeland, søster av Johannes og sigurd har nok vært nede med mat til Sigurd som står bak, og ble dermed det første kvinnelige innslag i denne historien. Mange av Jørpelendingene ble værende resten av sin arbeidsdag på Verket, som f.eks. Bertinius Langeland, Kristian Heimlund og tore Nygård som arbeidet i Modellverkstedet til de gikk av. Tyskeren Gärtner bygget det huset som Lions Klubb nå har.
Stående til venste: Tallak Førland?
Sittende 1. rekke fra venstre: Bertinius Langeland, Kristian Heimlund (Spredl), Gärtner (tysker), Lincke (tysker), Selma Langeland, ukjent, ukjent, Betuel?, ukjent.
2. rekke fra venstre: ukjent, Schelderup, Ola Drammen, ukjent, Emberland, Johan Aslaksen, Georg Førland, Rasmus Larsen tungland, Ola Loen Fjelde, kjent,
3. rekke fra venstre: Jens Heiå, Severin Helgeland, Hans Førland, Nils Bringen Tungland, Bertinius Fløysvik Tungland, Bertel Moen, Ola Tosen Barkved, Paul Jørpeland Hodl, Ingemunn Nedrebø, Erik Isaksen (Isak-Erik), ukjent.
4. rekke fra venstre: Gabriel Førland (driftsbestyrer)?, Kristoffer Fjelde, Ola Stølalé (Svendsen), Tore Nygård (Spredl), Arstein Moen, Sigurd Langeland, Anton Vågen, Torvald Fjelde, Ing. Torst, Smelteverket, Stretzius (tysker), ukjent.
Odd Scmidt skriver dessverre ikke noe om når bildet kan være tatt, men det må være en gang i tidsrommet 1910 - 1913?
Kilde: Bilde og tekst er hentet fra heftet "Før i tiå - industrien kommer til Jørpeland" av Odd Scmidt Utgitt 1983.
Dette tilleget har vi fått fra Kariane Westrheim, Professor
Jeg tenkte at dere ville være interessert i noen utfyllende opplysninger om en av mennene på bildet som sitter 1. rekke og er nevnt som Gärtner, tysker.
Jeg ble gjort oppmerksom på bildet av arbeidere på Staalverket på Jørpeland. Arbeideren i første rekke, Gärtner, var min bestefar. Han het Josef Gärtner og var født 3 september 1883 i Oberufhausen i Hessen-Nassau, Tyskland. Familien hadde gård som han ikke ville overta. Han tok opp yrket som stålarbeider og vandret et år som Wandergesell, blant annet fikk har arbeid i Milano. Historien er interessant i lys av at Josef Gärtner var Wandergesell og dette gav ham lyst til å flytte til Norge der han hørte det skulle være arbeid å få.
Han kom til Norge i 1913, giftet seg etter hvert med en kvinne fra Stavanger i 1914 og bosatte seg ikke lenge etter på Jørpeland. Her bygget han hus som jeg mener den dag i dag kalles Gärtner-huset. Den opplysningen fikk jeg av en lokalhistoriker da jeg besøkte Jørpeland for mange år siden. Min bestefar fikk to barn mens han bodde på Jørpeland, men flyttet senere til Bergen, der han fikk jobb på Valseverket i Wallemsviken på Laksevåg. Senere bygget han sitt andre hus i Gravdal. Her fikk han to barn til. Noen år etter krigen fikk han jobb på Florida katolske sykehus i Bergen som vaktmester. Det var også her han døde av kreft i 1957.
Kariane Westrheim, Professor
Department of Education
University of Bergem