Da de tyske styrkene kapitulerte 8. mai 1945, sto det fremdeles 320.000 tyske soldater igjen i Norge. De var utstyrt med store mengder våpen og 200.000 tonn ammunisjon. Noe av dette ble beholdt av det norske forsvaret, men størstedelen ble dumpet, for det meste i sjøen, men også noe på land. Nå skal dumpingen kartlegges, og ansvarlig for dette arbeidet i Rogaland er Stein Tau Strand Auestad, som holdt foredrag om emnet for et trettitall frammøtte etter årsmøtet i Strand historielag mandag 19. februar.
Det begynte høsten 2023, da Stavanger kommune begynte rehabiliteringen av demningene i Vannassen. Det forelå opplysninger om at tysk ammunisjon var blitt dumpet der etter krigen, og Forsvarets EOD- og ammunisjonsskole på Sessvollmoen ble kontaktet. De bestemte seg for å få kartlagt, analysert og vurdert situasjonen for de tyske etterlatenskapene, og Stein Tau Strand Auestad, som har erfaring fra arbeid med ammunisjon i Forsvaret, fikk oppdraget her i fylket.
– Mye ble dumpet i Nedstrandsfjorden, på dyp ned til 700 meter. Det meste av dumpingen var organisert, men en del foregikk tilfeldig også, forteller Auestad. Ikke alt var trygt heller – blant annet ble det dumpet en del håndgranater med treskaft. En del av disse fløt opp igjen, og det skjedde ulykker med dem. – Det er mye sprengkraft igjen i dumpet ammunisjon, og den er ofte blitt ustabil også, understreker Auestad.
Arbeidet med kartleggingen har foreløpig skjedd mest ved en gjennomgang av kart, etterretningsrapporter og annen dokumentasjon, men det skal letes ute i geografien også. I Vannassen har man lett allerede, men der ble det ikke funnet noe. I Strand var det tyske anlegg på Prestaneset (et kanonbatteri) og ikke minst kystfortet på Marshove. Der var det også et minefelt. På Jørpeland var det lagt ut minefelt ved Stålverket og ved kraftstasjonen i Dalen. – Minefeltene ble ryddet i 1945, forteller Auestad: - Ved Marshove ble mye dumpet rett ut fra kaien, og noe i sjøen lenger ute. – Det skal også ha blitt dumpet noe i Bjørheimsvatnet ved Kalvatødne, så der skal vi lete, forteller Auestad. Noe kan også ha blitt dumpet i Nordvatnet på Tau.
– Finner vi noe, meldes det til politiet, som ber om bistand fra Forsvaret. Da kommer det folk fra Sessvollmoen eller marinebasen Haakonsvern ved Bergen. Og finner du noe selv, er første bud: «IKKE RØR!» - og hold avstand. Ring politiet. Det kan være sterk sprengkraft i gammel ammunisjon, understreker Stein Tau Strand Auestad.