Det er ikke alle forestillinger som klarer å samle en fullsatt kinosal i Torghuset på Jørpeland. Det gjorde Kåre Olav Oftedal da han mandag 18. november holdt foredrag med film og bilder om det allierte våpenslippet i Brogaheia 8. november 1944, altså for nesten nøyaktig åtti år siden.
Dette er en historie ikke bare om mot og innsatsvilje fra dem som deltok i aksjonen, men også om en konkret, liten del av det store krigsbildet, som Oftedal tegnet levende og tydelig opp for de rundt 200 frammøtte. Det er en spennende historie i seg selv, og ekstra interessant blir den jo fordi menneskene og stedene er så velkjente, også for dagens befolkning i Strand.
Våpenslippet i Brogaheia var ett av tre slike slipp i heia i Strand og daværende Årdal kommune, nå Hjelmeland. Disse tre var igjen del av hundrevis av slike slipp av våpen og forsyninger til de norske hjemmestyrkene som ble bygd opp for – ved hjelp av allierte styrker – å ta kontrollen i Norge ved et tysk nederlag. Det kom til å gå kontrollert for seg da freden kom 7. og 8. mai 1945, men det var det jo ingen som visste før det skjedde. Våpenslippet i Brogaheia var altså et lite ledd i et stort arbeid for å forberede seg på det som måtte komme når tyskerne led nederlag.
Kåre Olav Oftedal har sannelig gjort et stort arbeid for å dokumentere og formidle denne historien – ikke bare gjennom foredrag som det han holdt på Jørpeland 18. november, men også ved å ta initiativet til og få gjennomført minnemarkeringen i Brogaheia 22. september, der ordførerne i Strand og Hjelmeland sammen avduket en minneplate om aksjonen for åtti år siden.
Forestillingen i Torghuset bød ikke bare på Oftedals gode foredrag, men også på filmen som deltakerne i aksjonen i Brogaheia fikk laget like etter krigen for å dokumentere denne viktige historien. Filmen ble gitt i gave til kong Haakon, forsvant noen år, men dukket heldigvis opp igjen på 1970-tallet og ble tatt vare på. Nå ligger en digital kopi av filmen tilgjengelig på hjemmesiden til Strand historielag (www.strandhistorie.no) og på Youtube.
Det må også nevnes at Rogaland Krigshistoriske Museum bidro til historietimen i Torghuset ved å stille ut noen av sine gjenstander i kinosalen – en container av samme type som ble sluppet over Brogaheia, en Lee Enfield rifle og et Brengun maskingevær, våpen av samme type som fant veien til heia over Jørpeland for åtti år siden.
Hvorfor er slike historier så viktige? Jo, fordi de viser at frihet og demokrati ikke kommer av seg selv. Vi har ikke fått dem gratis, og vi får ikke beholde dem uten egeninnsats heller.